Az ember, akit mindig jelölnek - interjú Borbély Tamással

közzétéve: 2016. december 30., péntekInterjú

December 2-án kihirdették a 2016-os Év Bortermelőjét. A legrangosabb címet idén a kiváló szekszárdi borász, Mészáros Pál nyerte el, akinek ezúton is gratulálok. Az én kíváncsiságom mégis egy másik jelöltre terelődött, aki az utóbbi években állandó szereplője a szavazás befutójának.

  Borbély Tamást idén nyáron ismertem meg személyesen a Borrallye futamán. Ott is beszélgettünk a családi pincéjüknél, és azóta is találkoztunk már egy pár rendezvényen az ország különböző pontjain, és minden alkalommal váltottunk pár szót. Mindegyik beszélgetés alkalmával megtapasztalhattam azt a rá jellemző kizökkenthetetlen nyugalmat és szerénységet. Többször szóba kerültek köztünk az "Év Bortermelője" jelölések, és most, hogy ötödik alkalommal is a listára került, késztetést éreztem magamban egy pár kérdés megvitatására.

 

Hogyan értékeled azt, hogy ötödik alkalommal is a jelöltek közé szavaztak?

- Nagy megtiszteltetés ilyen fiatalon a jelöltek között lenni, de ez a jelölés egy 30 éves munka eredménye, melynek én is kezdetek óta részese lehetek. A szüleim az első ültetvényeket a születésemkor telepítették. Fontosnak tartom, hogy ez a jelölés nem csak nekem és a családomnak szól, hanem a Badacsonyi borvidéknek is.

 

Az idei jelöléssel bekerültél az utóbbi évek rekorderei közé. Gálné Dingisz Éva, és Dúzsi Tamás is ötször voltak egymás után jelölve, de ők mindketten megkapták ötödikre a díjat. Remélted, hogy idén nagyobb lesz az esélyed az előző évekhez képest?

- Mindig bízom benne, hogy megkaphatom a díjat, hiszen évről évre egyre nagyobb sikereket érünk el mind a nemzetközi-, mind a hazai borversenyeken. Idén a Bács hegy Olasz rizling 2013-as borunk mind az Országos, és mind a VinAgora nemzetközi borversenyen arany érmet kapott, valamint mindkét borversenyen elnyerte a legjobb Olasz rizling különdíjakat is. Tisztában vagyok vele, hogy még fiatalnak számítok a pályán, és nálam sokkal tapasztaltabb borászok a jelölt társaim, nagyobb múlttal, és több eredménnyel. Mészáros Pál, de akár Szőke Matyi bácsi is sokkal többet "tettek le az asztalra", mint én.

 

Sok hozzád hasonló tehetséges fiatal borász nevelkedett ki a szakmában az elmúlt években, mégis ebből a korcsoportból csak Te rúgsz labdába a tapasztaltabb borászok mellett. Mit gondolsz erről?

- Idén publikálták azoknak a borászkollégáknak a neveit is, akik ötünk mellett a legtöbb jelölést kapták, és ott már több fiatal borász is szerepelt. Bolyki Jani sem sokkal idősebb nálam, akit már kétszer is jelöltek.

 

Ennél a díjnál még a jelölés is komoly elismerésnek számít. Használod-e, és ha igen, akkor hogyan használod a kommunikációdban, és a marketingedben?

- Természetesen már a jelölés is nagy megtiszteltetés, és büszkén hirdetjük mind az üzleti partnereink felé és mind a borainkat kedvelő közönség felé. Folyamatosan hírt adunk magunkról a különböző csatornáinkon: személyes találkozókon (borkóstolókon, borvacsorákon, üzleti tárgyalásokon), hírleveleinkben, weboldalunkon, valamint facebook oldalunkon is. De azt gondolom, hogy a fogyasztók felé ennek még nincs akkora jelentősége, a vásárlók inkább a már elnyert díjat értékelik, ezért egy kitelepülés molinójára inkább a ténylegesen megnyert díjat tenném ki.

 

Hogyan látod, ki hogy használja az elnyert Év Bortermelője díjat, és Te hogyan használnád, ha megnyernéd?

- Nagyon változó, ezt embere válogatja. Az a kérdés, hogy a borász mennyire értékeli ezt az elismerést, mit jelent neki a díj. A marketingben az első pár évben biztos nagyobb ereje van a díjnak, de sokaknál tapasztalom, hogy évek múlva is megjelenik a kommunikációjukban.  Én mindig is büszke leszek majd rá, ha kiérdemlem ezt az elismerést.

 

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem