Többet árt, mint használ az unalmas video

közzétéve: 2016. február 01., hétfőBlog

Egyre nagyobb teret nyer a mozgókép a videómegosztó, és a közösségi oldalakon. Fontos, hogy ezt a tényt nagyon jól tudod kamatoztatni a kommunikációdban. A videók készítése viszont nem olcsó mulatság, és ha nem jól használod, akkor csak az ablakon szórod ki a pénzt.

  Szeretnélek megnyugtatni, hogy ez itt nem a Spielberg tanfolyam. Egyszerűen csak példákkal szeretném bemutatni, hogy mik az alapvető szabályok, melyeket be kell tartanod az eredményesség érdekében. Először is tegyük fel, hogy szeretnél készíttetni egy bemutató videót a borászatodról, és mintát keresel. Kis kutatás után találsz is egy nem is olyan rossz "versenyzőt". Íme:

 

 

  Első megnézésre nem rossz. Szép tájakon egy kellemes hölgy mesél a borászatról. Benne van minden, ami történik a termelés közben és az ültetvények is rendben vannak.

  Ha ezt láttad, akkor nem jól csináltad. Próbáld meg a vevő szemével megnézni. Rögtön a legfontosabb tény, hogy az interneten borzasztóan kevés időd van megfogni az érdeklődő figyelmét. Nem több csupán pár másodpercnél. Itt az első 5 másodpercben a borászat logója látható. Te érzelmileg kötődsz az emblémádhoz, évekig gürcöltél, hogy ez az embléma jelentsen valamit, és valószínűleg a családod neve is szerepel benne, de a vevődet mindez érdekli-e vajon? Hát sajnos nem. A logónak nagyon fontos szerepe van a brand-edben, de nem a figyelem megfogására való. A vevőd csak magával foglalkozik, a saját érdekeit nézi, és a saját vágyait hajtja. Erre kell az első pár másodpercben koncentrálni, a logóval meg majd azonosítod magad a videó végén.

  A másik nagyon fontos dolog a film hossza. A 10 perces videó a neten már egész estés filmnek számít, és csak pattogatott kukoricával nézhető, de igazából ez már a két perc fölöttiekre is vonatkozik. Ha többet szeretnél elmondani magadról egy bemutatkozó felvételben, akkor is bele kell férned maximum másfél percbe, ha meg egy kampányhoz akarsz használni ízelítőket, akkor a 10-15 másodperc az ideális.

  A zeneválasztás is szerves része a sikernek. Az andalító gitárdallam altatásra való. Nem kell heavy metál, de törekedjünk az ébrentartásra. 

Nem tudod eladni magadat úgy, ha magadról beszélsz.

  Ezzel szemben nézd meg a következő bejátszást az előző érveket szem előtt tartva:

 

 

  Miután megnézted, arra kérlek, hogy ne arra gondolj, amit láttál. Gondolj arra, amit éreztél! Nem a borászatról mesél a videó, nem kérkedik a megművelt területei méreteivel, meg a csillogó kórlemez-tartályaival. Semmi mást nem tesz, csak ígér! Hogy mit ígér?

  Vesd össze a két videónak csupán az első 5 másodpercét. Az elsőnél ugye eddig még csak megnézhetted a pincészet logóját. A másodiknál pedig 5 másodperc alatt 6 vágás történt, ahol máris egy pattogósabb zene kíséretében egy jó hangulatú partiba csöppentél, és még - ha megfigyeled - az emblémát is megmutatta egy palackon. Ennyi minden belefért ebbe a rövidke időbe. Az egész videó alig hosszabb fél percnél, és mégis megkapta az érdeklődő, amire vágyik. Az ígéretet. Az ígéret pedig az: Velem jól érzed magad. Ennél több nem is kell a vevődnek. Lehet hogy a pattogó tűz és egy jó könyv társaságában, vagy épp a barátokkal egy emlékezetes buli alkalmával, de jól akarja érezni magát. Az összes többi információ legtöbbször másodlagos.

  Tehát a legfontosabb, hogy akár bemutató videót készítesz, akár pár másodperces szpotokat, ne rólad szóljon, hanem a vevődnek. Legyen tömör, rövid, és adja el a hangulatot.

  Mindezzel meghatároztuk azt, hogy milyennek kell lenni a videónak. A következő cikkben azt is megmutatom, hogy hol és hogyan használd, hogy eredménye is legyen a fáradozásodnak.

"CUT!"

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
PW CMS 1.5 · Adatkezelési szabályzat · Visszajelzés küldése
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem