Szüret, mint lehetőség: Képzelt riport a borásszal

közzétéve: 2015. szeptember 30., szerdaBlog

Volt már részem sokféle mezőgazdasági munkában és azt hiszem, hogy bátran kijelenthetem, hogy mind közül egyetlen egy volt az, amit mindig szívesen végeztem. Ez pedig a szüret... Atyaég, de elmennék most egy jó hangulatú szüretre! ...de hová?

  Sajnos mostanában egyáltalán nem vagyok időmilliomos, de ha behunyom a szemem és odaképzelem magam egy szüretre, akkor sorra villannak fel a meleg hangulatú képek. Jó hangulat, szőlő, kellemes fáradtság, must, egy körbe ült asztal, jó bor, vidám beszélgetések... hmmm. Meg van a hangulat?

  Arra gondoltam, hogy csak nem vagyok ezzel egyedül, sőt! Biztos vagyok benne, hogy ha bárki végigvetíti az iménti képsort magában, akkor ott szeretne lenni a tetthelyen. Segítségül hívtam gyorsan a világhálót, hadd kényeztessem még magam egy kicsit a gondolattal. Csak annyit szeretnék álmaim képsora végére tenni, hogy "HOL?"

  Csalódottan lapozgattam a keresőt. Egyetlen helyet találtam, ahol csináltak nyitott szüretet vendégek részére 2013-ban. Öt perc után feladtam. Ha ma a gúgliban 5 perc alatt nem találod meg amit akarsz, akkor az jó eséllyel nincs is.

Azon tűnődtem, hogy miért nincs ilyen rendezvény, és akkor elképzeltem egy riportot egy borásszal...

*******

A szüreti szezon kellős közepén vagyunk. Önök kinyitják kapuikat az érdeklődő turisták előtt?

  - Dehogy is, Isten ments, az kéne még. Azt sem tudom hol a fejem, és akkor még a vendégekkel is foglalkozzak. Különben is össze-vissza dolgoznának, csak hátráltatnák a munkát.

*******

  Elég rövid riport lenne, igaz? ...és az az igazság, hogy valahol meg is értem, DE! Ott az a fránya "DE", melyet jelen esetben marketingnek hívunk. Azt a sok bort, amihez most kell szüretelni a szőlőt kinek fogja eladni? Hát persze, hogy annak a vásárlónak, aki nem csak jó bort szeretne venni, hanem egy jó bort, amihez élmények is fűzik. Meg azoknak a vásárlóknak is, akik azoktól a vendégektől hallottak a pincészetről, akik ott voltak a szüreten, és így tovább.

  Nos persze mindez plusz bonyodalmat jelent az amúgy is túlterhelt időszakban, de ahogy mondani szoktam: Probléma nincs, csak feladat. Ha jól csinálod, akkor nem fogod megbánni, itt egy megoldási képlet, pontokba szedve tőlem:

  • Különíts el egy valamekkora méretű területet a szőlődben, és csak oda engedd be a "civileket", így nem okoznak fennakadást a termelésben
  • Ha van szállásod, akkor hirdess meg egy több napos szüreti hétvégét. Ha nincs, akkor szövetkezz egy közeli panzióval vagy hotellel, és majd ők csinálnak rá egy csomagot, amit kiajánlanak (neked még így kevesebb dolgod is lenne ezzel a részével)
  • Ha eljön az ominózus hétvége, akkor adj meg mindent a vendégeknek, hogy jól érezzék magukat, és pozitív élményekkel menjenek haza... Igazából dolgoztasd meg őket alaposan, azért mennek :)

Ezzel azonban még nincs vége, adj a történetnek egy igazán ütős lecsengést:

  • A szüreti vacsorán mutasd be a vendégeknek (ne túl tudományosan) a borkészítés folyamatát, és beszéljétek meg a vendégekkel, hogy milyen jellegű bort csináljatok... Bizony bort, egy egyedi kiadású bort, amit együtt neveztek el a vendégekkel, és a feldolgozás után megvásárolható termék lesz. Jobbára persze a résztvevők fogják felvásárolni, de gondolj csak bele, otthon ők úgy fogják kínálni a borukat, mint a sajátjukat, amit nálad készítettek. Iszonyúan büszkék lesznek, és ezt a vendégeik nagyon is meg fogják jegyezni a neveddel együtt
  • A következő évben a visszatérő és az új vendégekkel már ezt a bort kóstoltathatod, és promótálhatod vele a szüreti rendezvényedet

Így már kerekebb a történet, nem? Megcsinálod? Engem meghívsz? :)

Mennyivel jobban néz ki így, mint a multik polcain...

Szólj hozzá Te is!
0 hozzászólás
Belépés más szolgáltatásokban élő regisztrációval
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem