Állandó izomfájdalom gyötri? – Ismerje meg a megoldást.

Izomfájdalom kezelése néhány napig bárkinél szükségessé válhat, akár egy rossz mozdulat, megerőltető sporttevékenység vagy valamilyen alapbetegség következményeként. Jó, ha tudjuk, mit tegyünk izomfájdalom ellen, mi hatásos edzés utáni izomfájdalomra vagy milyen gyógyszert vegyünk be izomfájdalom esetén. A házipatikánkban mindig jó, ha van valamilyen izom-, ízületi fájdalom elleni gyógyszer, kenőcs.

Izomfájdalom – Mi a teendő?

Az izomfájdalom okai sokfélék lehetnek. A hatékony kezeléshez fontos a tünetek mögött a kiváltó okokat is feltárni. Más teendőt igényel egy aktívabb testmozgás utáni izomfájdalom és akkor is, ha valamilyen betegség következményeképpen fáj egy vagy több izmunk.

A vény nélkül kapható izomfájdalom elleni gyógyszerek, a gyógyszeres vagy gyógynövényes fájdalomcsillapító krémek, a fájdalomcsillapító vagy kineziológiai tapaszok jól jöhetnek a panaszok enyhítésében, de ha nem múlik, hosszabban fennál a probléma, mindenképpen ki kell vizsgáltatni!

Izomfájdalom okai

Sokféle probléma állhat az izmok fájdalma mögött.  Például:

  • testtartási problémák
  • megerőltető sportolás
  • influenza, fertőzések
  • pajzsmirigy probléma
  • keringési zavarok
  • autoimmun betegségek
  • Lyme-kór
  • egyes gyógyszerek mellékhatásai

Számos más ok is megbújhat a háttérben, ezért nagyon fontos a kivizsgálás. A gyógyszer és a krémek és egyéb izomfájdalom elleni készítmények pillanatnyilag hatásosak lehetnek, mégsem oldják meg a kiváltó okot.

Izomfájdalomra gyógyszer

Sérülés, izomláz esetén a nem szteroid gyulladáscsökkentők hatásosak lehetnek.

Érdemes először krém vagy gél formájában helyileg alkalmazni a hatóanyagot, hogy ne terheljük a gyomrunkat, ne legyenek mellékhatások. Ha ez kevésnek bizonyul vagy testszerte jelentkezik a probléma, az izomfájdalom gyógyszereket kell preferálni!

Megerőltetés esetén a hűsítő hatású krémek, sportkrémek ajánlottak, melyek sokszor mentolt, kámfort, mentaolajat, allantoint tartalmaznak, izomlazító hatással is bírnak.

Edzés utáni izomfájdalom

A hirtelen és/vagy drasztikusan megerőltetően lefolytatott testmozgás, edzés izomfájdalmat okozhat.

Az izomzat mikrosérüléseiről, gyulladásáról van lényegében szó. Túlerőltetés esetén látható a dagadás, éles fájdalom, ritkábban zúzódásszerű foltok vagy éppen nyomásérzékenység.

Gyakran jelentkezik izomfájdalom a combban vagy a vádliban. Ha pár nap alatt nem múlik mindig orvoshoz kell fordulni!

Állandó izomfájdalom

Vannak olyan betegségek, melyek állandó izomfájdalommal járhatnak. Ezek akár keringési problémák miatt is előfordulhatnak, mikor az izmok nem kapnak elég vért, de autoimmun megbetegedések velejárója is lehet az állandósuló izomfájdalom. Akinek folyamatosan fáj egy vagy több izma, nem halogathatja az alapos orvosi kivizsgálást!

Izomfájdalom kezelése otthon

Az izomfájdalom kezelése – ha megerőltetésről, rossz mozdulat miatti fájdalomról van szó – hűsítő, fájdalomcsillapító krémekkel, borogatással, fájdalomcsillapító tapaszokkal, gyógyszerekkel jól kezelhető. Néhány napon belül javulásnak kell mutatkoznia.

Ha egy rossz mozdulat okozta az izomfájdalmat, a nyújtó gyakorlatok, izomlazító gyakorlatok jó hatással lehetnek a fájdalomra, miközben egy kis melegítéssel vagy bedörzsöléssel javítható a helyi keringés, vérellátás is.